Dat olievoorraden wereldwijd aan het afnemen zijn is geen nieuws. De vraag die echter belangrijker is: hoe lang kan de productie van olie de vraag naar olie nog bijbenen? Is te voorspellen wanneer we écht krap komen te zitten en een klein vermogen aan de pomp moeten betalen voor een liter benzine of diesel? Deze uitgebreide infographic geeft een aardig inzicht. En ook alles dat je nog niet wist over olie staat er waarschijnlijk in.

In dit plaatje wordt vrij duidelijk weerlegt waar olie vandaan komt en hoe het ontstaat. Leuk om weer even als reminder te checken. Maar wat veel boeiender is, is om te zien welk land de meeste olie consumeert en welke landen het zwarte goud massaal uit de grond winnen. De logische winnaars zijn de VS die dagelijks 21 miljoen vaten consumeren (in 2009 was dat nog 18,6). Met dit soort cijfers en de verwachte schaarste van olie zijn alternatieve energiebronnen opeens een stuk realistischer.

Van elk olievat -met de standaard inhoud van 158,99 liter, oftewel 42 gallons- gaat 110 liter op aan benzine en diesel. 7,5 liter wordt gebruikt voor de productie van LPG en iets meer dan 15 liter gaat naar de vliegtuigindustrie in de vorm van kerosine. De rest is te scharen in de categorie ‘overig’. Ook wordt nog even aangestipt dat Saoedi-Arabië in werkelijkheid 40% minder olie heeft dan ze altijd beweerden, met dank aan een onthullende Wikileaks cable.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie (bron: Carsort).

Peak oil


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Kunnen we niet walvissen gaan fokken?

Moeten we dan eerst Japan uitschakelen?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.