Hoe vaak laat u de motor “afslaan” bij het stoplicht?

Uit een onderzoek van Castrol en TomTom blijkt dat de meeste stop-starts ter wereld in Instanboel plaatsvinden. Hier worden jaarlijks maar liefst 31.200 stops per auto per jaar gemaakt. Rotterdam bungelt onderaan de lijst met 6.211 stop-starts, maar liefst 24.000 stuks minder.

Echter, dit betekent niet dat Nederland weinig gebruik maakt van het brandstofbesparende systeem. De andere Nederlandse stad in de lijst, Amsterdam, heeft de teller op 22.320 staan.

Het onderzoek is uitgegaan van navigatiesystemen van 50 steden wereldwijd. Het doel was om te laten zien hoe auto’s worden belast bij het veranderen van rijdomstandigheden. Een gemiddelde bestuurder maakt 18.000 stops per jaar. Volgens de ingenieurs van Castrol kan frequent stop-starten de slijtage aan de motor versnellen en moeten er maatregelen worden genomen.

Castrol heeft drie verschillende niveaus van stop-start rijden geïdentificeerd.

GROEN: Matig gebruik van stop-start rijden met minder dan 8.000 stops per jaar.
ORANJE: Hoog aantal stop-starts met 8.000 of meer per jaar.
ROOD: Overmatig stop-start rijden à 18.000 stops of meer per jaar.

Oranje en rood waarschuwen bestuurders voor omstandigheden die waarschijnlijk serieuze stop-start slijtage aan motoren tot gevolg hebben. Castrol adviseert hen om de juiste maatregelen te treffen en zo hun motoren te beschermen elke keer dat zij starten.

castrol magnatec stop-start index


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.