Milieudefensie
De luchtkwaliteit in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Dat blijkt uit een meetrapport dat Milieudefensie vandaag publiceert.

Nederland moest in 2015 voor het eerst voldoen aan de Europese norm voor stikstofdioxide (NO2), maar metingen van bewoners en Milieudefensie wijzen uit dat dit maximum op zeker elf plekken in het land wordt overschreden.

Manu Hartsuyker heeft aan de Valkenburgerstraat in Amsterdam de luchtkwaliteit gemeten. In de straat lag de concentratie stikstofdioxide op 45 microgram per kubieke meter. Dat is ruim boven de wettelijke norm: een jaargemiddelde van 40 microgram per kubieke meter. Het ongezondste meetpunt van Amsterdam bevond zich aan de Stadhouderskade, waar een concentratie van 46 microgram per kubieke meter werd gemeten.

Alle overschrijdingen zijn gemeten op drukke, binnenstedelijke wegen met veel autoverkeer. Zoals op de Hoefkade in Den Haag waar de stikstofdioxidenorm werd overschreden: 46 microgram per kubieke meter. In Rotterdam werd het maximum overschreden op onder andere de Coolsingel (42 microgram) en de ’s Gravendijkwal (41 microgram). Ook op de Parallelweg in Maastricht werden overschrijdingen gemeten: daar was het jaargemiddelde 45 microgram per kubieke meter. Alleen in Utrecht bleef de concentratie stikstofdioxide op alle meetpunten onder de norm.

Vandaag biedt Milieudefensie het meetrapport aan in Amsterdam, aan wethouder duurzaamheid Abdeluheb Choho. Het rapport wordt volgende week ook in Rotterdam, Den Haag en Utrecht aangeboden.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

“Alle overschrijdingen zijn gemeten op drukke, binnenstedelijke wegen met veel autoverkeer.”

En dat was dan weer het nieuws van de Open Deur Universiteit…

Wellicht handig om onze belastingen af te stemmen op uitstoot van no2 uitstoot in een breder spectrum dan dat we nu doen. Co2 uitstoot belasten terwijl we boetes krijgen uit brussel voor No2 is een beetje knullig

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.