BMW i3 Opladen winter
Dat een accu minder presteert onder koude omstandigheden, dan wanneer de temperatuur een stuk aangenamer is, dat wist je waarschijnlijk. Het is echter niet de belangrijkste reden waarom je elektrische auto in de winter een stuk minder ver komt op een acculading.

Accu’s houden niet van kou, bij een temperatuur van zo’n 20 graden presteren ze veel beter dan bij winterse kou. Niet voor niets kun je de accu van bijvoorbeeld de BMW i3 optioneel met een app op je telefoon voorwarmen. Je verbruikt dan wat elektriciteit om het accupakket op een optimale temperatuur te krijgen, maar dat betaalt zich terug in een grotere maximale capaciteit. Daarnaast staat je elektrische auto ’s ochtends toch nog vaak aan de stekker en is het extra verbruik sowieso geen issue.

Wil je echt het maximale uit je elektrische auto halen in de winter, dan kun je jezelf beter ook voorverwarmen. In een auto met verbrandingsmotor wordt de restwarmte van de motor gebruikt om het interieur op te warmen. Een elektrische aandrijflijn daarentegen produceert amper restwarmte, dus om er warm bij te zitten zul je een elektrisch kacheltje moeten gebruiken. En elektrische kacheltjes gebruiken kostbare stroom. Niet voor niets zien we dat bijvoorbeeld Nissan een facelift van de Leaf heeft aangegrepen om een efficiƫntere kachel te introduceren.

Op veel elektrische auto’s is een systeem leverbaar dat het interieur voorverwarmt, helaas nog wel vaak als optie. Bij de BMW i3 staat bijvoorbeeld voor 335 euro ‘stoelverwarming met accuverwarming’ in de prijslijst en ook bij de Nissan Leaf is smartphone-connectiviteit (waaronder deze feature valt) pas standaard vanaf het middelste uitrustingsniveau. Wordt dit een eerste winter in je elektrische auto, pak dan even de gebruikshandleiding erbij om te zien of en hoe je je interieur kunt voorverwarmen. Ga je nog shoppen voor een stekkerauto, zorg dan dat deze optie er opzit. En ben je een keer vergeten je auto voor te verwarmen? Zet dan je verwarming een paar graden lager en trek een extra dikke jas aan!


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Of je koopt een Tesla Model S en je hebt nergens last van. Hier is namelijk tijdens het ontwerp goed over nagedacht. Jawel, dat helpt echt.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.