IKEA
De meubelgigant kiest voor elektrische vrachtwagens en elektrische bakfietsen. Gepast vervoer in de hoofdstad.

Het gemiddelde bedrijf wil milieudoelstellingen halen. Een mooi middel is het duurzamer maken van het transport, dat is relatief eenvoudig. Daarbij wordt nooit geheel duidelijk of zoiets gebeurt vanuit een intrinsieke behoefte, of omdat het publiek erom vraagt. Maar het is het resultaat dat telt, het is gunstig als er minder voertuigen op diesel rondrijden. Vooral in grootstedelijke omgevingen.

IKEA is ook bezig met duurzaamheid en wil wereldwijd bijdragen aan een schonere lucht in de stadscentra. In wereldsteden Shanghai, New York, Los Angeles, San Fransisco en Amsterdam gaat het woonwarenhuis elektrisch bezorgen. Dat doet het bedrijf voor de mensen die niet met de eigen auto afreizen naar de grote en blauwe loodsachtige gebouwen om meubels te kopen en die direct in de eigen kofferbak te schuiven.

In Amsterdam gaan er 25 elektrische vrachtwagens rijden en vijf elektrische bakfietsen. Hoofd duurzaamheid bij IKEA Alberic Pater vertelt aan de Telegraaf dat door IKEA wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van elektrische vrachtwagens omdat er bij fabrikanten nog wordt geaarzeld en de ontwikkeling dus niet snel genoeg zou gaan.

In 2025 wil IKEA geheel zijn overgestapt op elektrisch thuistransport. Het rijbereik maakt het tot noodzaak om ook gedurende de werkdag het accupakket op te laden, terwijl er weer eens een nieuwe voorraad meubels in de vrachtwagen wordt geladen. Er moet dus worden nagedacht over een goede laadoplossing, snelladers zijn onontbeerlijk.

De totale CO2-uitstoot van het bedrijf moet overigens met 80 % omlaag worden gebracht, in winkels moet het energieverbruik met 40 % worden verminderd.

Met dank aan Erik voor de tip


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.