Hyundai ix35 waterstofauto op Nederlands kenteken
9-XKB-49. Dat is het kenteken van de eerste Nederlandse auto met een brandstofcel. De Hyundai ix35 FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) heeft daarmee een onvervalste primeur.

Deze eerste ‘waterstofauto’ is gisteren afgeleverd aan Rijkswaterstaat. Dat gebeurde kort na de officiële opening van het eerste openbare 700 bar-waterstoftankstation. Een check op het kenteken geeft aan dat het gaat om een catalogusprijs van maar liefst 174.450 euro!

De Hyundai ix35 FCEV is de eerste auto met een brandstofcel ter wereld die commercieel wordt ingezet. De auto is gebaseerd op Hyundai’s populaire crossover Hyundai ix35. De eerste twee auto’s met dit innovatieve systeem zijn besteld door Rijkswaterstaat. De eerste daarvan is gisteren afgeleverd. De tweede Hyundai ix35 FCEV wordt halverwege deze maand op Nederlands kenteken gezet. De milieuvriendelijke auto’s worden ingezet in de regio’s Rotterdam en Helmond, waar waterstoftankstations zijn gevestigd.

De Hyundai ix35 FCEV heeft een actieradius van bijna 600 kilometer, tanken duurt slechts enkele minuten en de emissie is alleen water(damp). De uitstoot van CO2, of andere schadelijke stoffen, behoort daarmee tot het verleden. Een ander belangrijk voordeel is dat waterstof duurzaam is te produceren én op te slaan.

Hyundai heeft de Hyundai ix35 FCEV al in diverse andere Europese landen, waaronder Noorwegen, Zweden, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België, geïntroduceerd. Het gebrek aan openbare waterstoftankstations in Nederland hield de introductie van deze auto in Nederland tot nog toe tegen. Samen met diverse leveranciers van waterstof zoals Air Liquide, Linde Gas en Air Products – en enkele andere ‘groene’ ondernemers – investeert de Nederlandse overheid de komende jaren in een netwerk van 700 bar-waterstoftankstations. Behalve in Albrandswaard en Helmond (autocampus) komen er volgend jaar ook waterstoftankstations in Arnhem en Amsterdam. Tevens zijn er initiatieven voor de aanleg van stations in Eindhoven, Zwolle en Oude Tonge.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Catalogusprijs €174.450 !! En dan zit er nog niet eens BPM op. Daar koop je twee Tesla’s voor….

@marcel_butter: bizar! heb het even verwerkt in artikel, thanks!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.