Autonome Hyundai Ioniq
Nog een paar jaar tot de massa kan beschikken over een zelfrijdende auto?

De zelfrijdende auto is momenteel een van de grootste beloftes. Concepten van autofabrikanten zijn niet zelden een vorm van deelmobiliteit en hebben zeker ook autonome vaardigheden. Wanneer de echte doorbraak kan worden verwacht is vooralsnog een vraag. Vooral Tesla is goed op weg met de Autopilot en wil dat zijn auto’s Amerika kunnen doorkruisen zonder dat daarvoor hulp nodig is van degene die achter het stuur zit.

Aan een goede zelfrijdende auto gaat een lange periode van ontwikkeling vooraf. In de praktijk zijn veel auto’s al semi-zelfrijdend, een adaptieve cruise control en het vermogen om op snel- en buitenwegen zelf de positie op de rijbaan te kiezen zijn gemeengoed. Kunnen anticiperen en inspelen op het volstrekt onberekenbare verkeer gelden vooralsnog als menselijke vaardigheden. Wat te doen met een zwik fietsers, met een volstrekt ontbrekend respect voor verkeersregels?

Hyundai en Aurora werken samen aan zelfrijdende auto’s. Er wordt een Hyundai Ioniq getoond waarvan de kofferbak vol met indrukwekkende apparatuur ligt, alsof het de begindagen van computertechnologie zijn. De auto beschikt over niveau vier van autonomie, dat wil zeggen dat er zelfstandig wordt gereden, behalve van als de weersomstandigheden zeer slecht zijn. Zoals vrij gebruikelijk is wordt er gewerkt met een LIDAR-radar, dat LIDAR staat voor Light Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging. Hiermee wordt de omgeving doorlopend gescand.

Het is het streven van Hyundai om autonoom rijden in het C-segment aan te bieden. Eerder werd niet met zo veel woorden gezegd dat ook auto’s uit het middenklassesegment zelfrijdend moeten worden. Is volwaardige autonomie eenmaal tot de standaard verworden, dan maakt dat de dagelijkse gang tussen woonadres en werklocatie beslist gerieflijker en hoeft een file is niet uitsluitend vervelend te zijn.

Dashboard van de autonome Hyundai Ioniq

Kofferbak van de autonome Hyundai Ioniq


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.