Hyundai Ioniq aan de laadpaal
Nu is het nog wachten op goede, gebruikte accupakketten. Want de vervangingsmarkt is vooralsnog klein.

Met dit project zijn Kia en Hyundai de samenwerking aangegaan met het Finse technologiebedrijf Wärtsilä. Het is de bedoeling om een tweede leven te geven aan accupakketten, wanneer het einde van de levensduur is bereikt in elektrische auto’s. Dat moment zal nog even op zich laten wachten, want de Hyundai Ioniq Electric is nog niet lang op de markt en de Kona Electric is er pas in de loop van dit jaar. Uiteraard kan nadenken over de toekomst geen kwaad, omdat dit hoe dan ook een positieve draai te geeft aan de vermeende milieudruk van de volledig elektrische auto.

Onder andere Peter Ursem, dealer in Zwaag, is gecertificeerd om batterijen te demonteren en deze een tweede leven te geven in regio’s waar geen elektriciteit voor handen is. In binnen- en buitenland, wat overigens vooral neerkomt op Afrika als het geografisch wat meer gespecificeerd mag worden.

De samenwerking met Wartsilä is vooral gericht op het bestaande netwerk in 177 landen wereldwijd. Het bedrijf is al een grote speler op het gebied van energiecentrales, maar in de toekomst wordt het steeds belangrijker om energie ook te kunnen opslaan. Een stabiele energietoevoer uit fossiele energiebronnen wordt onvermijdelijk steeds meer iets uit het verleden.

Naar verwachting is er in 2025 in totaal 29 GWh aan opslagcapaciteit uit voormalige accupakketten uit elektrische auto’s beschikbaar. Dat is een stuk meer dan de huidige capaciteit die stationaire accupakketten gezamenlijk bieden. Dat is nu ongeveer 10 GWh. Het is een groeimarkt, waar ook een merk als BMW mee bezig is.

Kia is overigens de eerste autofabrikant ter wereld die hybride, plug-inhybride en batterij-elektrisch aangedreven auto’s aanbiedt aan consumenten. Volgens de elektrificatiestrategie van Kia moet het merk in 2025 in totaal zestien modellen met elektrische aandrijving hebben geïntroduceerd: vijf hybrides, vijf plug-inhybrides, vijf volledig elektrische auto’s en ook een gloednieuwe brandstofcelauto (FCEV) in 2020.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.