Zonnedak van Hyundai
Is er dan geen stekker meer nodig om een ev op te laden?

De zustermerken Hyundai en Kia zijn bezig met zonne-energie, om auto’s makkelijker op te kunnen laden. Eigenlijk zonder dat de eigenaar er omkijken naar heeft. Het principe is bekend, zonne-energie kan worden gebruikt om het boordnet van stroom te voorzien, maar ook om het accupakket van de auto bij te laden. Dat laatste gebeurt bij een Toyota Prius Plug-In met een solar roof en bij de nog te introduceren Sono Sion. De laatstgenoemde auto zit rondom onder de zonnecellen en wordt gebouwd door een startup.

Er wordt niet voor een bepaalde oplossing gekozen door Hyundai en Kia. Bij hybride auto’s zal een normaal dak worden voorzien van zonnecellen, waarmee gedurende de dag het energiepercentage van het accupakket met 30 tot 60 procent toeneemt. Auto’s met een verbrandingsmotor en volledig elektrische auto’s krijgen een echt zonnedak. Een panoramisch dak met doorschijnende zonnepanelen. Hiermee is het mogelijk om een tweede accu bij te laden, of uiteraard het accupakket van een ev.

Maar het opvallendst is nog wel dat Hyundai en Kia, net als Sono en Lightyear, een zo groot mogelijk oppervlak van de meest milieuvriendelijke auto’s willen voorzien van zonnecellen. Door toepassing van zonnecellen op het dak en de motorkap wordt er per uur 100 Wh aan energie geproduceerd.

Vanaf 2020 moeten de eerste auto’s van Hyundai en Kia gebruik gaan maken van zonne-energie. Welke modellen dat precies gaan worden is nu nog niet bekend.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.