In Amerika is reuring ontstaan over de verbruikscijfers van Kia en Hyundai. De Zuid-Koreaanse autofabrikanten hebben de zuinigheid van sommige modellen overdreven, zo blijkt uit een onderzoek van de Environmental Protection Agency (EPA) na klachten van automobilisten in de VS.

Meer dan een miljoen auto’s
In 13 modellen van Kia en Hyundai die tussen 2010 en 2012 zijn gebouwd werden afwijkingen geconstateerd. Het gaat om 900.000 modellen in de VS en 170.000 stuks in Canada. De afwijking bedroeg minstens 1 mijl per gallon. De hoogste door de EPA gevonden afwijking bedroeg 6 mijl per gallon. Omgerekend is dat circa 2,5 kilometer per liter.

Fouten
Hyundai en dochterbedrijf Kia hebben in de media al excuses gemaakt en beloven de verbruikscijfers in advertenties aan te passen. De automakers wijten de foutieve weergave aan ‘procedurele fouten’.

Hyundai/Kia-topman W.C. Yang over de kwestie: “I sincerely apologize to all affected Hyundai and Kia customers, and I regret these errors occurred. Following up on the EPA’s audit results, we have taken immediate action to make the necessary rating changes and process corrections.”

Compensatie
Hyundai en Kia zal in de VS automobilisten, maximaal 900.000 personen, een vergoeding bieden om de meerprijs aan brandstofkosten te compenseren. Hoeveel dit de autofabrikanten gaat kosten is nog niet bekend. Er wordt rekening gehouden met vele tientallen miljoenen dollars.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.