Delft Hyperloop pod
Het gaat het team van de TU Delft voor de wind, gedurende de deelname aan de Hyperloop Pod Competitie van SpaceX.

Het is aardig rustig geweest rondom de Hyperloop, maar ondertussen wordt er verder gesleuteld aan de supersnelle aardse vervoersoplossing. Die de reizigers in comfort van de ene metropool naar de andere metropool moet schieten. Van SpaceX hebben we vooral gehoord doordat een aantal raketten het buitenaardse heeft opgezocht, net als de eigen Tesla Roadster van Elon Musk.

Maar ondertussen duurt de Hyperloop Pod Competitie voort. Een van de deelnemende teams is Delft Hyperloop, van de TU Delft. Dit team is inmiddels geselecteerd voor de derde ronde en sleutelt dus door. In juni wordt de door elektromotoren aangedreven pod daadwerkelijk onthuld, de wedstrijd tussen de teams vindt plaats op 22 juli, bij de SpaceX raketfabriek in Hawthorne, Californië (VS). De pod is trouwens het voertuig dat zorgt voor de voortstuwing van de Hyperloop-trein, om ook maar even een bekende vervoersterm te noemen.

Delft Hyperloop won verleden jaar het eerste deel van de competitie, met een ontwerp dat oog had voor schaalbaarheid van vervoer van mensen en goederen. Bovendien werd er goed gelet op efficiëntie, betrouwbaarheid en veiligheid. In de aankomende derde ronde wil het team het huidige snelheidsrecord van het testtraject verbeteren. In de wedstrijdbuis van anderhalve kilometer staat het record op 348 km/u.

Dat is nog een aardig eind verwijderd van de snelheid die uiteindelijk gehaald moet worden. In een Hyperloop die functioneert zoals het moet, wordt na 70 kilometer accelereren een snelheid van meer dan 1.000 km/u behaald. Dat is supersonisch, spreekwoordelijk althans!

Naar de haalbaarheid van de Hyperloop als dagelijkse vervoersvorm is onderzoek gedaan in Nederland. Maar gezien de tijd die het heeft gekost om zoiets futiels te realiseren als één hogesnelheidslijn, kan dit nieuwe vervoersconcept nog wel even op zich laten wachten.

Beeld: Delft Hyperloop-pod, zoals die er mogelijk uit komt te zien


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.