Sinds de introductie van de Volvo FE Hybrid zijn ongeveer 50 trucks geleverd aan klanten in heel Europa, waaronder 14 in Nederland. De reacties van klanten zijn uiterst positief; de truck is zowel zuinig als betrouwbaar.

“Onze hybride technologie deed precies wat we hadden gehoopt, zowel wat betreft verminderde CO2-uitstoot als betrouwbaarheid. Voorafgaand aan de introductie hebben we twee deskundigen op het gebied van hybride technologie opgeleid. Zij staan klaar om klanten te helpen waar nodig. Maar het feit is dat ze bijzonder weinig te doen hebben. Ze hebben hun tijd voornamelijk besteed aan het trainen van chauffeurs en monteurs”, aldus Christina Eriksson, Manager Alternative Fuel and Hybrid Trucks van Volvo Trucks.

Ongeveer de helft van de door Volvo verkochte hybride trucks wordt ingezet voor distributietaken en de andere helft voor het ophalen van vuilnis. Voor deze twee inzetgebieden biedt de technologie de grootste brandstofbesparingen: tussen 15 en 20%, afhankelijk van het chassis en de inzet. Voor vuilniswagens met een oplaadbare, elektrische huisvuilopbouw kan het brandstofverbruik zelfs met 30% worden verlaagd.

Onder de Nederlandse klanten is ook Roteb Rotterdam, die kocht twee Volvo FE Hybrids om te kunnen voldoen aan het eigen milieubeleid en dat van de stad. “Volvo’s hybride trucks functioneren precies zoals onze vuilniswagens op diesel, maar verbruiken ongeveer 30% minder brandstof en zijn veel stiller dan de diesels. We overwegen zeker om nog meer hybride trucks te kopen als de prijs en de politieke besluitvorming dat mogelijk maken”, zegt Roteb’s verkoopmanager René Herlaar.

“Dit zijn betrouwbare voertuigen met goed zicht en uitstekende rijeigenschappen. Bovendien zijn ze erg stil. We kregen op onze rondes veel complimenten en omhoog gestoken duimen. Mensen waarderen het heel erg dat zo´n grote truck zo stil en schoon kan zijn”, zegt Ton van der Horst, een van Roteb’s vuilniswagenchauffeurs.

De hybride technologie is voor Volvo een investering op de lange termijn. De uitdaging is om de kosten te verlagen en de verkoopvolumes te verhogen, zodat de productie rendabeler wordt en kan worden uitgebreid.

Technische gegevens van de Volvo FE Hybrid:
– Aangedreven door een 7-liter dieselmotor die 300 of 340 pk levert en een koppel van respectievelijk 1160 of 1300 Nm en die samenwerkt met een elektromotor van 120 kilowatt.
– De elektromotor wordt van stroom voorzien door de nieuwste generatie lithium-ion-accu’s.
– De truck is geschikt voor toepassingen tot 26 ton.
– De wagen is leverbaar in alle Scandinavische landen, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en de Benelux. De truck wordt uitgebracht op nog meer markten zodra het Volvo-servicepersoneel hun training heeft voltooid.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Is dit nu een plug-in of mogen we daar nog even op wachten? Lijkt mij dan nog veel meer dieselbesparing op kunnen leveren.
Dat de CO2 verplaatst wordt is dan evident 😛

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.