Een vliegtuig met hybride elektrische aandrijving dat door Siemens met een aantal partners is ontwikkeld, heeft met succes een doopvlucht van één uur gemaakt.

De DA36 E-Star 2, die ook op de luchtvaarttentoonstelling in Parijs is voorgesteld, heeft een zogenaamde serieel-hybride elektro-aandrijving voor geluidarm en energiezuinig vliegen. Nadat een eerder model in 2011 al had aangetoond dat een serieel-hybride elektro-aandrijving voor vliegtuigen in principe mogelijk is, laat de tweede generatie nu zien dat de technologie ook voor commercieel gebruik inzetbaar is.

Siemens, EADS en Diamond Aircraft werken al een aantal jaren aan deze aandrijftechniek, waarmee het brandstofverbruik en de emissies met wel een kwart kunnen worden teruggedrongen. Een elektromotor met een continuvermogen van 65 kilowatt drijft de propeller van het tweepersoonsvliegtuig aan. De stroom wordt geleverd door een kleine wankelmotor met generator, die gelijkmatig op laag vermogen loopt en daarom maar weinig brandstof verbruikt. De energie die voor de start nodig is, komt van een accu van EADS. Deze wordt tijdens de vlucht weer bijgeladen. Converters van Siemens voeden de elektromotor met stroom uit de accu en de generator. Het vliegtuig start elektrisch, zachtjes en met een laag brandstofverbruik, en biedt toch voldoende vliegbereik.

Siemens heeft voor het project een nieuw, geïntegreerd aandrijfsysteem ontwikkeld, waarin alle componenten optimaal op elkaar zijn afgestemd. Vergeleken met het eerdere model uit 2011 is de hybride aandrijving zo’n 100 kg lichter. Per kilo gewicht levert de motor van de DA36 E-Star 2 vijf maal zo veel vermogen als conventionele aandrijvingen. Research-medewerkers van het wereldwijd actieve Corporate Technology (CT) van Siemens ontwikkelen voor het elektrisch vliegen elektromotoren met een zeer hoge vermogensdichtheid, waarbij in de toekomst ook de hoge-temperatuur supergeleiding zal worden toegepast. CT levert bovendien het systeem dat de commando’s van de piloot omzet in de besturing van de gehele aandrijflijn en de accu’s, alsmede de integratie hiervan.

hybride vliegtuig motor

Update 5 juli 2013: VIDEO.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.