Prius
De hybride auto’s van de Japanse autofabrikant werden onder de loep genomen door de Duitse ADAC.

In de nieuwe striktere ADAC EcoTest 4.0 bereikt de huidige Prius de top en daarmee de 5 sterren rating. Van de 45 voertuigen die tot nu toe getest zijn, is deze hybride Toyota de meest eco-vriendelijke auto met een verbrandingsmotor met 94 uit de maximaal 100 punten. Dit resultaat wordt aangevuld door de Toyota Yaris Hybrid, op de 5e plaats met 88 punten en 4 sterren. De Tesla Model S volgt op de 6e plaats met 87 punten en 4 sterren. ADAC is de zustervereniging van de ANWB.

In de strengste ADAC EcoTest tot nu toe, levert de Toyota Prius 1.8 Hybrid Executive een laag benzineverbruik en een lage uitstoot van uitlaatgassen. De brandstofverbruiksmetingen noteren 1,7 l/100 km in stedelijk verkeer, 3,9 l/100 km op de buitenweg en 5,4l/100 km op de snelweg. De gemiddelde CO2-uitstoot bedraagt 113 g/km.

In de meetmethode wordt ook de CO2-uitstoot in aanmerking genomen, die optreedt tijdens de productie van de brandstof. Daardoor is de totale uitstoot van een conventionele benzine- of dieselmotor beter vergelijkbaar met die van een volledig elektrische auto, de zogenoemde ‘well-to-wheel’-rekenwijze. De EcoTest werd aangevuld met testwerk op de openbare weg door middel van mobiele meetapparatuur. Deze RDE-test (Real Driving Emissions) toont aan of een auto onder normale gebruiksomstandigheden de uitstootnormen overschrijdt.

De EcoTest geeft onder meer punten voor een laag verbruik (of weinig CO2) en minimale emissies (bijvoorbeeld NOx en deeltjes). De FIA Foundation en ADAC ontwikkelden de EcoTest gezamenlijk.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Maar in tegenstelling tot een verbrandingsmotor kun je de energie voor een elektrische auto zelf opwekken met zonnepanelen.

En de omstandigheden tijdens het testwerk op de openbare weg zijn gelijk? Zomer of winter, veel wind of windstil, etc. geven nogal verschillende uitkomsten.

Direct ingespoten benzine motor heeft een partikel filter nodig. Die heeft de Prius helaas (nog) niet

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.