Shell ecomarathon 2014 winners
Nederlandse studententeams veroveren met hun waterstofwagens plaats een en twee in de Shell Eco-marathon Europa. Het beste team reed ruim 65 keer zuiniger dan de huidige generatie volledig elektrische auto’s!

De studenten hebben zich niet uit het veld laten slaan door een nieuwe uitdaging dit jaar: de rijrichting op het circuit is veranderd waardoor zij hun rijstrategie hebben moeten herzien. De Hogeschool van Amsterdam prolongeert haar winnaarstitel in de prototypeklasse voor waterstofauto’s. Team H2A klokte 428,5 kilometer op één kilowattuur en vestigen daarbij een all-time record voor de Shell Eco-marathon. Hun auto is zo zuinig dat hij de wereld rond zou kunnen rijden voor nog geen 22 euro aan elektriciteit. Eco-Runner Team Delft eindigt op de tweede plek in dezelfde categorie met 396,9 kilometer op één kilowattuur.

Studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen zijn er voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis van de competitie in geslaagd om een kenteken te krijgen van de RDW. Met een score van 61,9 kilometer op één kilowattuur eindigen zij als derde in de UrbanConcept waterstof klasse met het zuinigste voertuig op de Nederlandse weg.

Europese baanrecords gesneuveld
Het eerste zuinigheidsrecord sneuvelde al op dag een van de competitie. Het Franse topteam La Joliverie brak met het voertuig ‘Microjoule’ in hun eerste run het oude baanrecord om het de dag daarop nogmaals te verbeteren met een score van 3.314,9 km/l. Met hun voertuig zou je omgerekend met 12,5 liter de wereld kunnen rondrijden.

“Het is fantastisch om te zien dat innovaties en duurzaamheidsrecords iedere Shell Eco-marathon Europa worden verbeterd”, zegt Dick Benschop, President-Directeur Shell Nederland. “Ook Shell Energy Lab was dit jaar weer een groot succes. Prachtig om te zien hoe al die kinderen zo enthousiast worden van techniek.”

Shell en de gemeente Rotterdam kijken ernaar uit om het evenement volgend jaar weer op het stratencircuit rond Ahoy te organiseren.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.