Honda Insight Mugen
Laden terwijl je met je elektrische auto rijdt. Dus een accu die niet leegraakt. Dat klinkt als een perpetuum mobile, maar Honda is ermee bezig.

Het vervelendste van de elektrische auto’s anno nu is dat de capaciteit van de accu vaak niet overvloedig is. Het overbruggen van langere afstanden betekent één of meerdere laadstops onderweg. Hoewel snelladers een accu binnen twintig minuten behoorlijk vol krijgen, kan het altijd eenvoudiger. Ditmaal niet door een accuwissel, zoals een paar jaar geleden mogelijk was op Schiphol, maar door rijdend de accu bij te laden.

Met die techniek is de Research & development-afdeling van Honda bezig. High-power dynamic charging, met een vermogen van 180 kW voor personenauto’s en liefst 400 kW voor vrachtverkeer. Dynamisch laden zou mogelijk moeten zijn tot een snelheid van 155 km/h. Zowel contactloos laden als laden met een fysieke verbinding tussen auto en wegdek is een optie. In geval van een fysieke verbinding zijn de kosten echter twintig keer lager.

Doordat een hoog vermogen wordt geleverd hoeft slechts een klein deel van de (snel)wegen te worden voorzien van een “stroomafgevend” wegdek. De accu’s van de passerende elektrische auto’s blijven dan alsnog voldoende vol om laadstops overbodig te maken. Komende maand presenteert Honda de resultaten van het onderzoek naar dynamisch laden op de World Congress Experience in Detroit. (bron: greencarcongress.com)

Afbeelding: een door Mugen getunede Honda hybride, @thomcarspotter op Autojunk


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.