Het vlot nog niet zo met waterstof en dat komt door het ontbreken van tankstations, of is dit nu juist ingegeven door een volkomen gebrek aan voertuigen met een brandstofcel? Het Groningse bedrijf Holthausen probeert de markt in beweging te krijgen.

Van oudsher is Holthausen uit Hoogezand leverancier van brandstoffen. Maar men had zelf het inzicht dat er niet eeuwig in olie kan worden gehandeld, dus werd er omgezien naar een alternatief. De keuze is op waterstof gevallen.

Om direct maar een probleem op te lossen wordt geĆÆnvesteerd in de infrastructuur, te weten tankstations waar waterstof en andere niet gangbare brandstoffen verkrijgbaar zijn. Verder bouwt Holthausen voertuigen om naar waterstofaandrijving, dus wordt een brandstofcel geplaatst en andere bijbehorende aandrijvingscomponenten. In een artikel over het bedrijf dat in de Volkskrant verscheen wordt de indruk gewekt dat het aanvankelijk allemaal begon als hobbyproject, het bouwen van voertuigen en dat het geleidelijk tot een succes is uitgegroeid.

Inmiddels worden de zaken dan ook serieuzer aangepakt. Zo is er gefuseerd met Hyzon, een producent van compacte branstofcellen die een vermogen van 300 kW leveren. In Groningen worden hoofdzakelijk zware trucks omgebouwd naar waterstofaandrijving. Het gaat om voertuigen die worden betrokken bij reguliere fabrikanten, zij het zonder de overbodige verbrandingsmotor.

Wanneer het waterstoftankstationtekort de wereld uit is blijft nog altijd wat onduidelijk, meer dan een handvol waterstofpompen is er vooralsnog niet te vinden in Nederland. De plannen zijn er al tijden, het schort aan de uitvoering.

Wel lijkt waterstof aan een opmars bezig te zijn, hoewel er terecht enige zorg is over de geringe efficiĆ«ntie bij het produceren van waterstof. Het is dan ook bij uitstek de brandstof die geschikt is voor aandrijving van grote en zware voertuigen, waarvoor eenvoudigweg (te)veel accu’s gebruikt moeten worden om enige honderden kilometers zonder opladen te kunnen afleggen.

Beeld: compacte, door Holthausen omgebouwde waterstofbus


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.