Met de verhoging van de maximum snelheid op de A13 van 80 naar 100 km/u bij de Rotterdamse wijk Overschie neemt de luchtkwaliteit af. Hierdoor komt de gezondheid van duizenden omwonenden in gevaar.

Dit blijkt uit een analyse van Milieudefensie van beschikbare meetgegevens. Uit meetgegevens van de Milieudienst Rijnmond (DCMR) blijkt dat de extra luchtvervuiling langs de weg twee keer hoger is dan door minister Schultz van Haegen is voorspeld. De Europese norm voor stikstofdioxide wordt nu ruim overschreden. De extra luchtvervuiling zorgt voor gezondheidsproblemen voor duizenden omwonenden. Gemiddeld blijkt het verkeer zo’n twintig procent meer schadelijke stoffen bij te dragen aan de luchtvervuiling dan toen nog 80 kilometer per uur gereden mocht worden.

Ook de uitstoot van roet is toegenomen. Er bestaat nog steeds geen juridische norm voor roet, terwijl het een van de meest schadelijke componenten van luchtvervuiling is. Het veroorzaakt longaandoeningen, hart- en vaatziekten en kanker. De concentratie roet is sinds de verhoging van de snelheid met 0,10 nanogram per kubieke meter gestegen. Dit lijkt misschien weinig, maar voor mensen die dit dagelijks in moeten ademen staat het gelijk aan gemiddeld 20 dagen levensverlies. Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat een dergelijke stijging van het giftige roet betekent dat ongeveer 8.500 bewoners van Overschie tot een maand korter leven.

“Voor 27 seconden tijdwinst op de A13 leveren duizenden mensen in op hun gezondheid,” aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. “Het is absurd dat de verkeersminister denkt extra te mogen vervuilen in een gebied waar het de gezondheid van zo veel mensen treft.”

Morgen is een zitting in de rechtszaak van Milieudefensie tegen de staat om de snelheidsverhoging van de A13. In november is er ook een zitting in de rechtszaak om de A10 in Amsterdam, waar de 80-kilometerzone ook afgeschaft werd.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.