In twee jaar tijd hebben 7,700 Opel Ampera’s 100 miljoen kilometer elektrisch gereden. Hoe is de eerste auto van een Europese fabrikant met range extender bevallen?

Het aantal elektrische auto’s op de Europese markt is nog steeds te laag. Hoewel hun marktaandeel het afgelopen jaar is gestegen van 0,15 naar 0,19 procent, lopen ze ver achter op de voorspellingen van experts. Opel zet zich in om elektrische mobiliteit te bevorderen. CEO Karl-Thomas Neumann:

The Opel Ampera was the first electric vehicle on the market from a European manufacturer. Two years later, we remain committed to our strategy of providing sustainable mobility. We will continue investing in electric propulsion and believe in an emission-free automotive future – not only tomorrow, but also today.

Inmiddels hebben 7.700 mensen gekozen voor een Ampera. In 2012 was het de best verkochte elektrische auto in Europa en werd uitgeroepen tot Auto van het Jaar. Momenteel staat de Ampera op de derde plaats van Europese EV-registraties met een marktaandeel van bijna tien procent. In Nederland heeft de Ampera een marktaandeel van maar liefst 40 procent. In Duitsland, de enige grote markt voor EV’s in Europa waar geen subsidies worden gegeven, is het marktaandeel gestegen naar tien procent. Deze trend zet zich door; sinds de prijs in september werd verlaagd naar 38.300 euro zijn het aantal bestellingen bijna verdubbeld. Dit is een duidelijke indicatie hoe prijsgevoelig de markt voor elektrische voertuigen blijft.

De Ampera wordt steeds vaker puur elektrisch gereden. In een Nederlandse studie werd er minder brandstof verbruikt dan is opgegeven (1,2 liter per 100 kilometer, 27 g/km CO2). Door meer dan driekwart van de afstanden elektrisch af te leggen zonder gebruik te maken van de range extender werden er verbruikscijfers van 0,9 liter tot wel 0,5 liter per 100 kilometer behaald.

Volgens Opel hebben Europese Ampera rijders door milieubewust te rijden de afgelopen twee jaar 13.000 ton CO2-uitstoot bespaard vergeleken met gewone auto’s. Het Duitse autodeelprogramma RUHRAUTOe heeft hieraan bij mogen dragen. Hier is de Ampera de meest populaire keuze uit de pool van verschillende EV’s. Van de 80.000 kilometer totaal afgelegd, werden er meer dan 50.000 in de Ampera gereden tijdens bijna 700 ritten.

Bekijk het verjaardagsfilmpje HIER op Autojunk.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.