Hoe uilen windmolens stiller kunnen maken
De link tussen de twee lijkt vergezocht, maar in de praktijk kunnen we een hoop van de uil leren.

Knappe koppen aan de Universiteit van Cambridge hebben namelijk een bekleding voor de wieken van windmolens ontwikkeld, die de apparaten stukken stiller maakt. Deze bekleding is gebaseerd op de vleugels van uilen en zorgt ervoor dat de molens niet meer afgeremd hoeven worden omdat ze teveel lawaai maken. Ergo: ze produceren dus ook meer energie.

Uilen vliegen vrijwel geruisloos om geen argwaan te wekken bij mogelijke prooien. Dat komt door een donsachtige vacht op de vleugels, die het geluid diffuus verspreiden. De techniek die voor de windmolens wordt gebruikt, resulteerde zorgde ervoor dat het geproduceerde geluid met 10 dB afnam.

Een woning in de buurt van windturbines mag niet blootstaan aan meer dan 47 dB. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om windmolenparken in gebieden aan te leggen waar dat voorheen niet mogelijk was, vanwege wetgeving op het gebied van overlast.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Minder lawaai lijkt leuk, maar als ze daardoor op meer plaatsen windmolens kunnen zetten, gaan er toch meer mensen klagen. Een beetje een vergiftigd geschenk dus…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.