Honda e Prototype
Onderzoek van een adviesbureau geeft het antwoord op die prangende vraag.

De meeste elektrische auto’s zijn nog altijd duurder dan vergelijkbare modellen met een verbrandingsmotor, het prijsverschil kan zomaar oplopen tot tienduizend euro. Naar verluidt is het alsnog lastig om geld te verdienen aan ev’s; de kost gaat voor de baat uit. Vooral de accupakketten zijn prijzig, de afhankelijkheid van schaarse grondstoffen helpt uiteraard niet mee.

Er is weliswaar voorspeld dat de prijzen van elektrische auto’s gaan zakken, maar dat staat niet onmiddellijk te gebeuren. De consultants van McKinsey komen met wijze raad. Het meest voor de hand liggende advies is ervoor zorgen dat ev’s zo eenvoudig mogelijk in elkaar steken. Geen overbodige bedieningselementen in het interieur en geen doelloze opsmuk van het exterieur, niet geheel toevallig is dat precies iets waarin Tesla excelleert. Verder kan een platform dat is toegerust op elektrische aandrijving, worden gebruikt voor meerdere modellen. Iets waar zowel VW als Hyundai mee bezig is, waarmee hoge investeringen zijn gemoeid.

Ook zou overwogen kunnen worden om elektrische auto’s geschikt te maken voor bepaalde gebruiksdoelen. Het komt er dan vooral op neer dat er auto’s komen die nadrukkelijk zijn bedoeld voor de stad en kleinere accupakketten hebben. Of dat nu iets is om naar te streven? Een auto kan natuurlijk ook goedkoper worden door de mogelijkheid te bieden om het accupakket te huren.

Enfin, allemaal beproefde methoden die auto’s daadwerkelijk goedkoper kunnen maken. Maar het is de vraag of de auto’s daar ook echt leuker van worden, want slechts kostenbesparing is een saai streven. Het is en blijft opvallend dat vooral nieuwkomers als Tesla en Sono, die er een volstrekt eigen filosofie op nahouden, de meeste vernieuwing brengen en kosteneffectief te werk gaan kunnen doen.

McKinsey voorspelt dat in het jaar 2025 het moment aanbreekt dat de autofabrikanten geld gaan verdienen aan hun elektrische auto’s.

Beeld: Honda e Prototype


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.