Hoe het bevriezen van stroomkabels rendabel kan zijn
Gekoelde kabels namelijk tot 1.000 maal meer stroom kunnen transporteren.

Netbeheerder TenneT gaat een ondergronds hoogspanningssysteem bouwen van twee tot vier kilometer lang. Bij dit project wordt gebruik gemaakt van supergeleidende stroomkabels (HTSC), die worden afgekoeld tot een temperatuur van -200 graden celsius.

Door deze koeling is er vrijwel geen sprake van weerstand en verliezen, zodat er tot 1.000 keer meer stroom kan worden getransporteerd. Nog een groot voordeel is het feit dat de kabels veel dichter bij elkaar kunnen worden gelegd, omdat er geen sprake is van hitteproductie. Bovendien veroorzaken de kabels geen magnetisch veld.

Een geschikte plek voor het demonstratieproject is nog niet gevonden. Voor het project werkt TenneT samen met onder meer de TU Delft en Universiteit Twente. Rond juni 2019 moet het project klaar zijn, maar het ziet er vooralsnog niet naar uit dat dergelijke techniek binnenkort al op grote schaal gaat worden gebruikt. HTSC-kabels zijn nu namelijk nog behoorlijk kostbaar.

De techniek is overigens al wel eerder toegepast. Zo werd zes jaar geleden over een lengte van 600 meter een HTSC-kabel in New York gelegd.


Meer lezen over: ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Euh… op welke manier is dit nieuws? Supergeleiding is al meer dan honderd jaar bekend. Het is essentieel in een aantal Tokamak-experimenten. Het stond al op de planning bij het opstarten van ITER in 1985.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.