Hoe elektrische bussen in 15 tellen worden opgeladen
In Genève (Zwitserland) wordt een “flash-charging” netwerk opgezet om elektrische bussen in recordtijd te kunnen opladen.

De stad wil 12 elektrische bussen toevoegen aan het huidige openbaar vervoer, nadat het met het Zwitserse bedrijf ABB overeen is gekomen dat laatstgenoemde een zogeheten “flash-charging” netwerk in de stad zal opbouwen. Het contract, dat door de lokale OV-dienst (Transports Publics Genevois (TPG)) werd afgesloten, heeft een waarden van 16 miljoen dollar. Voor het project wordt samengewerkt met bussenbouwer HESS.

Het project zal zich vooral focussen op de route tussen het vliegveld van Genève en de buitenwijk Praile-Acacias-Vernet, waar ongeveer 11.000 werkenden wonen. De lijn moet uiteindelijk berekend zijn op het vervoeren van niet minder dan 10.000 mensen per dag en wordt voor de gelegenheid voorzien van 13 flash charging-stations. Bussen worden hier in 15 tellen opgeladen met 600 kW. Inderdaad een tikkie forser dan wat Tesla’s Supercharger kan. De lading moet genoeg zijn om de bussen van laadstation naar laadstation te laten rijden en aan het einde van de rit kan elke bus in slechts vijf minuten volledig worden opgeladen.

Verwacht wordt dat het systeem een besparing van 1.000 ton CO2 per jaar oplevert als de bussen worden vergeleken met reguliere modellen die op diesel lopen. De accu’s worden op de daken van de bussen gemonteerd. Overigens kan het zijn dat de naam ABB je bekend voorkomt. Het bedrijf werkte eerder al samen met het Nederlandse Fastned.

Dank aan Andrew voor het tippen!


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.