Xudong Wang
In de eindeloze zoektocht naar duurzame bronnen van energie, focust deze wetenschapper zich op banden. Die kunnen namelijk ook elektriciteit opwekken.

Xudong Wang is een wetenschapper aan de universiit van Wisconsin-Madison. Deze bolleboos heeft een manier gevonden om banden energie op te laten wekken, zodat de range van elektrische auto’s kan worden vergroot. Gewoon, door ermee te rijden.

Een band die op bijvoorbeeld asfalt rolt, veroorzaakt wrijving. Middels een zogeheten tribo-elektrische nanogenerator kan de statische elektriciteit die bij deze beweging vrijkomt worden opgevangen, die vervolgens weer kan worden ingezet om het voertuig mee aan te drijven. Een soort kringloop van energie dus.

Bij tests met een speelgoedauto werd een piekvermogen van 1,79 milliwatt gehaald, maar zodra de techniek op een grotere en zwaardere auto wordt toegepast neemt het rendement toe. Voorspeld wordt zelfs dat de range van EV’s door middel van deze techniek met maar liefst 10% kan toenemen.

Voor de beeldvorming: een Tesla Model S met een maximale range van 400 km, kan met toepassing van deze techniek zo’n 440 km ver komen. De onderzoeken staan voorlopig nog in de kinderschoenen, maar de eerste resultaten klinken veelbelovend.

Bandenfabrikant Goodyear bedacht eerder al een systeem dat eveneens energie van de wrijving tussen band en asfalt opving, al pakten de Amerikanen het anders aan.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.