Het Spaanse Hiriko werkt al vanaf 2003 aan een slimme stadsauto die zichzelf kleiner maakt als er geparkeerd moet worden. Een uitkomst voor krappe of drukke steden. Dit project, dat samen met het MIT Media Lab tot stand kwam, werd begin dit jaar nog uitgelicht door Groen7. Inmiddels is bekend wat het voertuigje ongeveer zal kosten.

De Spaanse overheid heeft inmiddels 15,25 miljoen euro geïnvesteerd in de Hiriko Fold, maar om de productiestatus te bereiken is nog een extra 71 miljoen euro nodig. De Spaanse onderneming heeft inmiddels al wel 20 voertuigen van de stads EV geproduceerd, vooral voor test- en registratiedoeleinden.

Werking
De 20 pk sterke Hiriko Fold heeft een actieradius van 120 kilometer. In opgevouwen vorm neemt de auto slechts 1,5 meter in beslag, waarmee er op een parkeervak in theorie drie Fold’s geplaatst kunnen worden. De topsnelheid van 50 km/u geeft duidelijk aan dat de Fold puur voor stedelijk gebied uitkomst biedt. De makers hopen een autodeelprogramma op te zetten, waar nu al mee geëxperimenteerd wordt in Spanje, hoewel analisten zich afvragen of een kostprijs van 13.000 euro dan niet aan de hoge kant is.

Deze video geeft werking van de Fold weer. Let ook op de wielen die allen draaibaar zijn.


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.