Nissan Leaf als deelauto op Terschelling
Het antwoord laat zich niet eenvoudig raden. Waar zou het zijn?

Het ligt misschien voor de hand om te denken dat de grote stad de meest gunstige omstandigheden biedt voor elektrisch rijden. Want daar is op iedere straathoek een laadpunt te vinden. Haast letterlijk. Dat klopt zeker; Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht staan in de top 10. Maar wacht, Terschelling blijkt goed voor de koppositie.

Hoe dat komt? Op het Waddeneiland zijn relatief gezien veel laadpunten te vinden. Er is door het Living Lab Smart Charging per gemeente gekeken naar de verhouding tussen het aantal geregistreerde personenauto’s en het aantal laadpunten. Om de waarden onderling te kunnen vergelijken wordt uitgegaan van het aantal laadpunten per 1.000 auto’s. Terschelling heeft 47 (semi) publieke laadpunten, dat betekent 16,5 laadpunten per 1.000 personenauto’s. De tweede positie wordt ingenomen door Amsterdam met 12,7 oplaadpunten per 1.000 personenauto’s. Op de laagste trede van het podium is Zoeterwoude te vinden, met in totaal 43 laadpunten. Per 1.000 auto’s betekent dat een waarde van 9,5 laadpunten.

Al met al is het een lijst waarin het constant stuivertje wisselen is tussen grotere en kleinere plaatsen. Het gemiddelde voor heel Nederland is 3 laadpunten per 1.000 personenauto’s.

Op Terschelling zou er een stevige voorkeur voor elektrisch rijden zijn, waarmee eenvoudig is verklaard waarom juist daar de laadinfrastructuur op orde is. Op het eiland rijden elektrische deelauto’s rond. Ook het busvervoer is elektrisch, net als de pakketbezorging.

UPDATE: we kregen een mail van een lezer, die het niet eens is met bovenstaande. Volgens hem háát de plaatselijke bevolking het Leaf-wagenpark dat de gemeente heeft aangeschaft. Het zijn vooral de toeristen en leerlingen van de zeevaartschool die de elektrische krengen overal en nergens neergooien. Die geven niks om krassen en deuken en knallen met een rotgang over het eiland. De echte eilanders kachelen lekker verder in hun Jimny of Defender…

Foto: Nissan Leaf als deelauto op Terschelling


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.