Toyota Mirai in de wolken
Vijftig stuks, in één keer op de weg gezet. Dat zijn unieke aantallen.

Van de Toyota Mirai is slechts een handvol exemplaren verkocht. Op de Nederlandse markt is deze waterstofauto bepaald geen succes, evenmin als andere auto’s die worden aangedreven door dezelfde brandstof. Het helpt niet dat er vrijwel geen tankstation te vinden is waar waterstof kan worden getankt. Misschien dat de Toyota Fine-Comfort Ride wel een succes gaat worden, deze auto op waterstof belooft een rijbereik van meer dan 1.000 km. Voorlopig bestaat er echter een stevige voorkeur voor volledig elektrische aandrijving. Ook bij de meeste autofabrikanten.

Toch kan de Toyota Mirai elders rekenen op meer succes. Bijvoorbeeld in de Canadese provincie Quebec. De Mirai is er een nieuwkomer, de auto wordt tentoongesteld op de Montreal International Auto Show en wordt aanvankelijk slechts aan vlootbeheerders in Quebec aangeboden. Dat heeft een reden, want juist in die provincie wordt waterstof duurzaam opgewekt, door Hydro Quebec.

De eerste die de auto verwelkomt is het provinciebestuur. Zij zijn overgegaan tot de aanschaf van vijftig exemplaren van de Toyota Mirai, om te kunnen ondervinden wat de dagelijkse bruikbaarheid van de auto met een brandstofcel is.

Momenteel zijn er overigens slechts twee waterstoftankstations in Quebec. Eén is er te vinden bij het Hydrogen Research Institute in Trois Rivières tussen Montreal en Quebec-Stad, de andere bij Toyota-dealer Brossard in Montreal. Er zijn plannen om nog een waterstoftankstion te bouwen in Montreal en een in Quebec-Stad. Dit is tegen het zere been van Québec’s Electric Vehicle Association (QEVA), zij menen dat het geld beter in het uitbreiden van het aantal laadpunten voor elektrische auto’s kan worden gestoken.

(Via: cleantechnica.com)


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.