Rijtje Model S'en als taxi
Wat nou stekkeren?

Het is toch wel een nadeel van elektrisch rijden. Die stekker in de auto steken. Het is natuurlijk een kleine moeite, maar zou het niet lekker zijn als je auto gewoon draadloos zou kunnen opladen zoals bijvoorbeeld moderne smartphones kunnen?

De technologie is er al, het is alleen de vraag waar de techniek toegepast wordt. In Noorwegen zijn ze in elk geval bijna zover. Het land, dat vaak beschouwt wordt als zeer vooruitstrevend op het gebied van de elektrische auto, introduceert draadloos laden voor elektrische taxi’s. Deze draadloze oplaadplatformen zullen in Oslo komen, de hoofdstad van Noorwegen.

Per 2023 moeten alle taxi’s in Oslo elektrisch zijn, zo stelt een wet in het Scandinavische land. Om deze grote verandering in goede banen te laden is het belangrijk dat de elektrische taxi’s op zoveel mogelijk plekken op een zo makkelijk mogelijke wijze kunnen opladen. De stad gaat daarom draadloze oplaadstations realiseren voor taxi’s. Oslo is de eerste stad ter wereld met een dergelijk initiatief.

Net als bij smartphones, maakt het systeem gebruik van inductieladen. Speciale laadplaten worden in de grond verwerkt, gelinkt met ontvangers in taxi’s. Het project zal gerealiseerd worden door het Finse Fortum, in samenwerking met het Amerikaanse Momentum Dynamics en de gemeente Oslo. Noorwegen heeft de ambitie om tegen 2025 alleen nog maar elektrische auto’s te verkopen. (via Reuters)


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.