Daimler
Daimler is gestart met de bouw van een tweede accufabriek.

De fabriek wordt gebouwd bij dochteronderneming ACCUMOTIVE in Kamenz. Met een investering van ongeveer 500 miljoen euro wordt de productiefaciliteit een van de grootste en modernste accufabrieken in Europa.

Vandaag de dag levert het concern een variatie aan elektrische auto’s en blijft het productaanbod op dit gebied zich uitbreiden. Tijdens de Autosalon van Parijs presenteerde Mercedes met EQ het nieuwe label voor elektromobilteit. Het merk biedt een elektromobiel ecosysteem bestaande uit producten, diensten, technologieën en innovaties. Boegbeeld van het nieuwe merk is de ‘EQ’ showcar die in Parijs zijn wereldprimeur beleefde. Serieproductie van de EQ in het SUV-segment, met een actieradius tot 500 kilometer, start nog dit decennium. Aansluitend volgt een modeloffensief waarmee Mercedes zijn modelaanbod voor elektrische auto’s verder uitbreidt. ACCUMOTIVE levert de accu’s voor het eerste EQ-productiemodel.

In totaal investeert Daimler 1 miljard euro in de wereldwijde productie van accusystemen. De productie in de nieuwe fabriek start naar verwachting medio 2018. Het gebied van ongeveer 20 hectare bevindt zich in de directe omgeving van de bestaande accufabriek in Kamenz, op zo’n 50 kilometer van Dresden. Met de vestiging van de locatie wordt het productie- en logistieke gebied qua grootte verviervoudigd tot zo’n 80.000 vierkante meter. ACCUMOTIVE gaat de werkgelegenheid de komende jaren geleidelijk verder uitbreiden. De nieuwe productiefaciliteit wordt als een CO2-neutrale fabriek gebouwd. Productiesystemen zullen worden aangedreven door een gecombineerd systeem van warmte en stroom, met een zonnecellensysteem in combinatie met vaste accu-opslagunits. Zonnecellen met de oppervlakte van twee voetbalvelden worden aangebracht op het dak van het nieuwe fabriekscomplex. De capaciteit daarvan komt overeen met 2 megawatt. De nieuwe accufabriek wordt tevens de maatstaf voor Industry 4.0 met de modernste machines en technologieën.

In de toekomst gaat Kamenz lithium-ion-accu’s produceren voor alle elektrische auto’s van Mercedes en Smart: zowel voor plug-in hybrids als voor puur elektrische modellen. Bovendien gaat Kamenz accu’s produceren voor de normale accusystemen van Mercedes én voor 48-voltsystemen. Die laatste worden geleidelijk geïntegreerd in de diverse modellen.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.