Sinds het Rijk zich er niet meer mee bemoeit, dreigt er op veel plekken in Nederland een tekort aan oplaadpunten.

Hier waarschuwt Stichting E-Laad voor in Trouw. Doordat er de afgelopen maanden een run is geweest op stekkerauto’s, neemt ook de vraag naar publieke laadpalen sterk toe. Echter, het Rijk voelt zich niet langer verantwoordelijk voor de uitrol van een nationaal oplaadnetwerk. De beslissing om laadpalen te plaatsen ligt nu bij de gemeentes, waardoor er grote regionale verschillen ontstaan in de beschikbaarheid. Niet alleen op het platteland, maar ook in steden als Maastricht en Enschede.

Tussen januari en november 2013 groeide het aantal stekkerauto’s in Nederland met ruim 200 procent, terwijl het aantal (semi)publieke oplaadpunten toenam met slechts 75 procent. E-Laad vreest dat dit in 2014 niet anders zal zijn. Nu al wordt er gevochten om een plaats aan de publieke paal, dus een oplossing is hard nodig. Utrecht wil de doorstroming bevorderen door per 2014 betaald parkeren voor opladende EV’s in te voeren, websites en apps helpen bij het zoeken en reserveren van beschikbare plekken, en er wordt gedacht aan een systeem die de bestuurder en/of parkeerwacht waarschuwt wanneer de accu vol is.

Echter, deze maatregelen leiden tot oplaadstress, wat de promotie van de stekkerauto niet ten goede komt. Woordvoerder Eric van Kaathoven van E-laad: “Je kunt auto’s thuis opladen, maar in Nederland moeten auto’s vaker dan in andere landen parkeren op de openbare weg en daar moeten ze ook opgeladen worden. Voor ons land is dat de sleutel tot succes.”


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Om het opladen niet te lang te laten duren moet elektrische auto’s een 3 fasen batterijlader hebben met een vermogen van 22 – 44 kW.
Het EV stopcontact voor de laadkabel moet dan ook dit vermogen kunnen leveren. Als je op je werk/bedrijf meerdere auto’s wil kunnen laden, dan is een intern Smart Grid nodig.
Voor de berekening en sturing van de stroomsterkte per laadpunt.
Met voldoende licht kunnen zonnepanelen voor extra energie zorgen.
http://www.vdsijs.nl/lopende-projecten/107/Smart-grid-bedrijfsgebouw-Van-der -Sijs
Dan wordt het elektrisch rijden aantrekkelijker en Smart.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.