Jaguar i-Pace
Het rijbereik van de Jaguar i-Pace zou niet overeen komen met de grootte van het accupakket.

We hebben al iets geschreven over hetzelfde onderwerp. De Jaguar i-Pace is een ronduit indrukwekkende auto, maar onwillekeurig ontstaat de gedachte dat er verder gereden moet kunnen worden op één acculading. Het accupakket heeft een grootte van 90 kWh, daarvan zou 85 kWh bruikbaar zijn. Volgens de WLTP-norm kan de auto daarmee een afstand van 470 km afleggen. In de praktijk blijkt het verbruik vlot richting 30 kWh/100 km te gaan en komt het rijbereik uit op ruwweg 300 kilometer. Wat meer bij een rustiger weggedrag, wat minder bij sportief rijden of op snelwegtempo.

Venkat Viswanathan, professor in de mechanische werktuigbouwkunde op de Carnegie Mellon University in Pittsburgh (VS), meent echter dat de opgegeven grootte van het accupakket eenvoudigweg niet kan kloppen. De Jaguar i-Pace (90 kWh) heeft een groter accupakket dan de Tesla Model X 75D (75 kWh) en toch komen de beide auto’s in de praktijk ongeveer even ver. Het is volgens hem niet zo dat Tesla binnen enige jaren een behoorlijk efficiënte aandrijflijn heeft weten te ontwikkelen, terwijl Jaguar als nieuwkomer op de ev-markt een ouderwetse grootverbruiker van energie is. Een Jaguar is immers nooit het toonbeeld van spaarzaamheid geweest. Volgens Viswanathan is de werkelijke grootte van het accupakket weliswaar 90 kWh, maar is daarvan 75 kWh bruikbaar. Het accupakket wordt dan niet nodeloos wordt uitgeput en kent daardoor een langere levensduur.

Jaguar heeft hier inmiddels op gereageerd. De Britse autobouwer stelt dat de modellen die Viswanathan gebruikt te algemeen zijn. De twee elektromotoren van de i-Pace zijn licht en werken efficiënt. De Cw-waarde is met 0,29 laag, voor een suv. Het normverbruik en het daarbij horende rijbereik zijn uiteraard het directe gevolg van de manier waarop de testcycli zijn opgezet.

Zowel het theoretische rekenmodel als ervaring uit de praktijk wijzen uit dat het rijbereik van de i-Pace niet enorm hoog ligt. Waarom dat zo is, wordt door Jaguar niet verklaard. (Via: qz.com)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.