De moderne melkrijders stappen geleidelijk over op elektrische aandrijving.

Hiervoor wordt samengewerkt met Einride, dat is net als Oatly een Zweedse onderneming. Einride werkt aan een eigen autonome truck, maar is voorts bezig met het efficiënter en duurzamer maken van transportbewegingen, daartoe levert het materieel en software.

Oatly doet in havermelk, een alternatief voor koemelk dat menigeen deze dagen in de koffie gebruikt. Voor het melkvervoer worden vier DAF-trucks ingezet die door Emoss zijn geëlektrificeerd. Het rijbereik bedraagt 120 kilometer. Om ervoor te zorgen dat gelijk zoveel mogelijk elektrisch wordt gereden, zijn er vier vrachtwagens op drie chauffeurs. Deze trucks gaan rijden van en naar het magazijn in Helsingborg. Het gaat om 42 tons trucks die ongeveer 200 kilometer per dag zullen afleggen. Daardoor gaat de ecologische voetafdruk met 87 % omlaag, een reductie van 107,5 ton CO2 per vrachtwagen, per jaar.

Dit wordt geldt slechts als het begin. Einride voert de nodige technologie in, waardoor zowel het transport als de werkwijze in het magazijn verandert. Verder wordt voorzien in de komst van autonoom transport, hoewel onduidelijk is hoeveel tijd eroverheen gaat eer daarmee van start wordt gegaan.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.