Behalve de bouw van een tankstation, is meer op til in de havens van Amsterdam. Heeft waterstof de toekomst?

Vuilniswagen op waterstof van Revive

Wordt waterstof op duurzame wijze opgewekt, dan is het een gunstig alternatief voor aardgas. Het Gronings gas waarop zo lang is vertrouwd is niet meer. Waterstof is een brandstof die ongetwijfeld aan belang gaat winnen, maar nu een zeer beperkte populariteit geniet.

Verandering is op komst in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Holthausen bouwt hier een een waterstoftankstation dat halverwege 2020 gereed moet zijn. De bouw is geen kwestie van vandaag op morgen, de plannen bestaan sinds 2018. Hier kunnen personenwagens en vrachtwagens rond de klok worden afgetankt. Goed nieuws, want helaas zijn er in het land maar amper waterstoftankstations te vinden. De gemeente Amsterdam is zowel subsidieverlener als gebruiker; nog dit jaar worden zes vuilniswagens op waterstof ingezet.

Het lijkt het begin van meer te zijn. Jelle Paulusma, commercieel manager circular & renewable industries bij Port of Amsterdam, hierover: “Een flink deel van onze inkomsten zijn momenteel afkomstig van de fossiele energiestromen die in het havengebied worden opgeslagen en geëxporteerd. Maar de wereldwijde energiebehoefte verandert in rap tempo; groen en hernieuwbaar wordt de nieuwe norm. Daar moeten we als havengebied tijdig op inspelen.”

Verandering lijkt bittere noodzaak, om niet hopeloos achter te gaan liggen.

Momenteel kent Nederland vijf waterstoftankstations, in Den Haag, Rhoon, Helmond, Arnhem en Delfzijl. Nieuwe locaties worden al een tijdlang beloofd, aan 15 waterstoftankstations wordt gewerkt, maar niet direct met een enorme voortvarendheid.

(Via: duurzaambedrijfsleven.nl)


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Je bent Den Haag vergeten: daar is op de Binckhorstlaan ook al een werkende waterstoftankstation.
Dat is ook wel nodig want er rijden taxi’s in Den Haag voor WMO-vervoer op waterstof:
https://www.autovisie.nl/nieuws/eerste-waterstof-taxivloot-nederland/

@brechtje: bedankt, Den Haag staat nu bij het rijtje van operationele waterstoftankstations.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.