Met het verdwijnen van de 0 procent bijtelling is het eigenlijk geen verassing. De afgelopen maanden is de verkoop van elektrische auto’s fors toegenomen.

Dit meldt de NOS naar aanleiding van cijfers van de RAI Vereniging en de BOVAG. Dit jaar zouden er al bijna 18.000 stekkerauto’s zijn verkocht, tegenover ruim 5.100 in 2012.

De run op (semi-)elektrische auto’s is te verklaren door de stijging in bijtelling volgend jaar. Vanaf 1 januari 2014 moet er op EV’s 4 procent worden bijgeteld, op plug-in hybrides wordt dat 7 procent. Wie voor 31 december een stekkerauto op kenteken zet, is de komende vijf jaar verzekerd van 0 procent bijtelling.

Eén op de 23 nieuw verkochte auto’s dit jaar waren (semi-)elektrisch. De Mitsubishi Outlander PHEV was hierbij verreweg het populairste model. Tot afgelopen weekend zijn er 6.097 stuks van verkocht, en hier zullen tot de wisseling nog ruim 1.900 bij komen. Dit hadden er nog meer kunnen zijn. Wegens productieproblemen in Japan (gesmolten accu) en de daaropvolgende stop in de fabriek kunnen ruim 2.000 Outlanders – ondanks de verdubbelde productiecapaciteit – niet worden geleverd.

Andere populaire stekkermodellen waren de Volvo V60, de Toyota Prius plug-in en de Opel Ampera / Chevrolet Volt.


Meer lezen over: , , , , , , , , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.