Deze fabriek is officieel in gebruik genomen en klaar voor de Olympische Spelen. Tijdens het sportevenement is waterstof de brandstof bij uitstek.

Waterstoffabriek Toshiba

De Olympische Spelen gaan niet alleen over sport, de zomerspelen staan ook in het teken van waterstof als alternatieve bron van energie. Zo pakt Toyota groots uit met vernieuwende vervoersconcepten.

Uiteraard is het van belang dat er voldoende waterstof wordt geproduceerd. Dat wordt gedaan door Toshiba, in Namie in de prefectuur Fukushima, aldaar is de Fukushima Hydrogen Energy Research Field (FH2R) verrezen. Er kan liefst 1.200 m3 waterstof per uur worden geproduceerd. Dat gaat ook nog eens op een milieuvriendelijke wijze, met dank aan 180.000 m2 zonnepanelen, die goed zijn voor een vermogen van 10 MW.

De waterstof wordt opgeslagen in cilinders of trailers, waarvan aanzienlijke aantallen op de productielocatie aanwezig zullen zijn. Onder andere Tokio behoort tot het afzetgebied.

Voorlopig is het nog afwachten op de populariteitstoename van waterstof, maar bussen en vrachtwagens met een brandstofcel komen eraan. Binnen Nederland zou deze energievorm een goede vervanger zijn van aardgas.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.