Belaz 75710
Dat de Belaz 75710 een gigantische truck was wisten we al, hij is immers de grootste kiepwagen ter wereld, maar hij is nu ook elektrisch.

De Belaz 75710 doet op dit moment zijn werk in een Siberische mijn. Met een leeg gewicht van 360 ton en een laadvermogen van 450 ton is er behoorlijk wat vermogen nodig om de truck te kunnen verplaatsen. De Belaz 75710 is zelfs zo zwaar dat hij voorkomt in het lijstje met de 7 zwaarste voertuigen ter wereld. Leeg haalt de truck toch een snelheid van 64 kilometer per uur, wat ons zeker niet tegenvalt.

De aandrijving gebeurt door een systeem van Siemens. Dat zorgt ervoor dat de truck beschikt over een erg betrouwbaar en krachtig vierwielaandrijvingsysteem, dat door middel van de vier elektromotoren de verschillende wielen aandrijft. De vier elektromotoren hebben alle vier een vermogen van ongeveer 1600pk per stuk. Een bijkomend voordeel van dit systeem is dat indien één van de elektromotoren uitvalt, de truck in een noodloop komt. De truck is dan nog steeds in staat is om terug te keren naar de basis en uit de mijn te rijden. Naast de vierwielaandrijving beschikt de Belaz 75710 ook over een systeem waardoor alle wielen kunnen sturen.

V16 diesel-hybride
Hoewel 4 wielen direct worden aangedreven door een elektromotor van Siemens, wordt de elektriciteit toch voorzien door middel van twee V16 dieselmotoren. Een zuinigheidswonder met lage CO2-uitstoot zal het dus nog niet zijn, maar daar komt in de toekomst wellicht verandering in.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.