Tesla is van plan om 2 miljard dollar te investeren in de bouw van de grootste accufabriek ter wereld. Hier zou tegen 2020 maar liefst 500.000 lithium-ion accupakketten per jaar van de band moeten rollen, meer dan er in 2013 wereldwijd werd geproduceerd.

Waar de fabriek moet komen te staan is nog niet duidelijk, maar Tesla heeft de mogelijke locaties teruggedrongen tot Nevada, Arizona, New Mexico en Texas. De verwachte opening van de fabriek is in 2017.

De investeringspartners van Tesla zullen 2 tot 3 miljard dollar bijleggen om de fabriek te realiseren. Onder hen bevindt zich mogelijk Panasonic, de belangrijkste acculeverancier van Tesla. Eind 2017 loopt hun leveringscontract af bij de EV-fabrikant. Door 1 miljard dollar te investeren in de megafabriek wil Panasonic hun samenwerking voortzetten.

Door de accu’s lokaal in massa op innovatieve wijze te produceren kan de prijs omlaag, wat positieve gevolgen heeft voor de portemonnee van EV-kopers. Tesla verwacht dat tegen het einde van het eerste jaar de kosten per kWh van het accupakket met meer dan 30 procent is gedaald.

De plannen om een mega-accufabriek te bouwen hebben een zeer positief effect gehad op de beursgang van Tesla en SolarCity. Beiden sloten flink in de plus. Elon Musk zag zijn fortuin eergisteren stijgen met 1,1 miljard dollar (+10%) naar 11,7 miljard dollar.

UPDATE 28-02-2014: Doordat de nieuwe fabriek ruimte biedt aan 6.500 nieuwe banen, doen de Amerikaanse staten hun best om Tesla naar hun regio te trekken. Dit kan flink in het voordeel van de EV-fabrikant gaan werken.


Meer lezen over: , , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.