Publiek laadpunt van Allego
Er wordt werk gemaakt van elektrisch rijden in het noorden van het land. Dat wil zeggen, de infrastructuur wordt piekfijn op orde gemaakt.

Van laadpunten zijn er nooit genoeg. Zo simpel is het uiteindelijk. De komende jaren verveelvoudigt het aantal elektrische auto’s op de weg en ook op de aantallen plugin’s zit voorlopig geen rem. Dan is het fijn als er zonder moeite of omrijden bij een laadpunt kan worden geparkeerd.

De noordelijke provincies krijgen er in de komende jaren 2.000 laadpunten bij. Momenteel heeft Groningen 709 publieke laadpunten en zijn er in Drenthe 425 publieke laadpunten te vinden. Het gaat om laadpunten die weliswaar doorgaan voor openbaar, maar soms een semi-publieke toegankelijkheid kennen. Dat betekent dat in gevallen de laders achter een slagboom of hek staan, bijvoorbeeld op eigen grond van een bedrijf of in een parkeergarage. Ter vergelijking, koploper Zuid-Holland heeft 12.909 publieke laadpunten en Noord-Holland heeft een eveneens respectabele 9.406 laadpunten.

Er worden in de komende drie jaar 1.000 laadpalen met een dubbele aansluiting geplaatst in Groningen en Drenthe, dus 2.000 nieuwe laadmogelijkheden. Iedereen die elektrisch gaat rijden kan een laadpaal aanvragen die in de eigen straat of op loopafstand komt te staan. Handig wanneer er niet kan worden beschikt over een laadpunt op de eigen oprit. Gemeentes kunnen ook laadpalen aanvragen, voor P+R-terreinen, OV-hub’s en drukbezochte plaatsen als dorpskernen en stadscentra.

Sinds juli zijn er 135 aanvragen ingediend, 68 uit Drenthe en 67 uit Groningen. De laadpunten worden geplaatst door Allego. Gebruikers van de laadpunten wordt op termijn de mogelijkheid geboden om hun eigen energieleverancier te kiezen, zodat kan worden geladen met de groenst mogelijke stroom of (theoretisch) stroom van het lokale zonnepark wordt benut voor het opladen van de auto.

Eén van de eerste laadpunten staat inmiddels op de P+R in Hoogkerk nabij Groningen-Stad, aldaar zorgt Holthausen Clean Energy voor groene stroom.

Beeld: publiek laadpunt van Allego


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.