Holthausen tankstation
Wordt het dan eindelijk wat met de infrastructuur?

Het is niet zo verwonderlijk dat waterstof een weinig populaire brandstof is. Het kan in Nederland maar op vier plaatsen worden getankt en er zijn haast geen waterstofauto’s te koop. Af-fabriek blijft het aanbod beperkt tot de Hyundai Nexo en de Toyota Mirai. Toch wordt waterstof door sommigen als een veelbelovende brandstof gezien. Het grote voordeel is dat er geen lokale uitstoot is. Auto’s of andere voertuigen met een brandstofcel hebben een nuluitstoot, aangezien er alleen maar wat water uit de uitlaat komt. Wel gaat er erg veel energie zitten in het opwekken van waterstof.

Een bedrijf dat tot de leveranciers van waterstof behoort en voertuigen ombouwt naar waterstofaandrijving is Holthausen uit Hoogezand. Op een duurzaamheidscongres in Amersfoort is bekend gemaakt dat die partij twee nieuwe waterstoftankstations bouwt, een in Groningen en hoogstwaarschijnlijk een in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Hiervoor is een subsidie verleend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Momenteel zijn er in Nederland waterstoftankstations te vinden in Rhoon, Arnhem, Delfzijl en Helmond. Ons land valt in het niet bij Duitsland, waar heel wat meer waterstoftankstations ter beschikking staan.

Zowel Groningen als Amsterdam moet vier naar waterstof omgebouwde vuilniswagens krijgen, omgebouwd door Holthausen. In Groningen zouden acht VW Transporters op waterstof worden ingezet bij verschillende bedrijven.

Holthausen is ook bekend van Hesla-de-Tesla. Dat is een Tesla die is voorzien van een brandstofcel. (Via: rtvnoord.nl)

Met dank aan Erik voor de tip

Beeld: ontwerptekening van een tankstation van Holthausen


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.