Het aantal producenten in Nederland dat groene stroom levert is afgelopen jaar fors toegenomen. Eind 2011 waren er ruim 10.000 productie-installaties voor duurzame elektriciteit ingeschreven bij CertiQ, 36 procent meer dan het jaar ervoor.

De nieuwe aanmeldingen zijn voornamelijk afkomstig van particulieren die in 2011 het initiatief hebben genomen om zonnepanelen op hun dak te plaatsen om zelf duurzame elektriciteit op te wekken. Verder is de productie van wind- en zonne-energie in ons land flink gestegen. Een en ander blijkt uit het gepubliceerde jaarverslag van CertiQ, een dochteronderneming van TenneT.

Uit de jaargegevens blijkt dat zowel vraag als aanbod van duurzame elektriciteit stijgen. In Nederland werden het afgelopen jaar 11,1 miljoen certificaten aangemaakt tegen 10,7 miljoen in 2010. Het overgrote deel van deze certificaten –het bewijs dat stroom duurzaam is opgewekt- komt uit biomassa en wind. Van de duurzame energiebronnen zijn met name wind en zon flink toegenomen. Eerder maakte CertiQ al bekend dat huishoudens en bedrijven in Nederland steeds meer groene stroom zijn gaan gebruiken. Het aantal verbruikte certificaten was afgelopen jaar met ruim 20 procent toegenomen, vergelijkbaar met het stroomverbruik van ruim 1,5 miljoen huishoudens.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.