Noorwegen, het land waar men genoeg olie en gas in handen heeft, heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als een waar voorstander van elektrisch rijden. Vooral de Nissan Leaf blijkt populair, nergens in Europa zijn procentueel meer Leaf’s op de weg als in Noorwegen.

Dat schrijft KFZ Betrieb. De Noorse regering heeft sinds 2007 fiscale stimuli ingevoerd met als doel het gedrag van de Noorse autokopers te veranderen. Het gaat simpel gezegd om het “vervuiler betaalt”-principe: milieuvriendelijke auto’s kunnen in aanmerking komen voor aanzienlijke belastingverlagingen, terwijl meer vervuilende auto’s hogere belasting betalen. Met als gevlg dat de Nissan Leaf in Noorwegen goedkoper is dan een Volkswagen Golf.

Door de fiscale regelingen zijn ook diesels een stuk populairder geworden in Noorwegen. In de meeste EU-landen is het marktaandeel van diesel inmiddels tot ruim boven de 50 procent gestegen, maar Noorwegen hoort overduidelijk bij de top. Absolute koploper is Frankrijk met een aandeel van 73,3 procent, gevolgd door België/Luxemburg (69,9%), Portugal (69,8%) en Noorwegen (69,3%). Ook in Duitsland, de grootste automarkt in Europa, geeft bijna de helft van de kopers de voorkeur aan een dieselauto. In Nederland blijft het dieselaandeel met 27,3 procent zeer bescheiden. Nederland staat overigens wel in de top5 van elektrische autoverkoop in Europa, evenals Noorwegen.

Tot slot nog één van de voordelen van een elektrische auto in Oslo; je mag dan over de busbaan rijden. Files zijn voor de betreffende bestuurder verleden tijd! Tevens kan men de tolpoorten aan de rand van de stad gewoon voorbij rijden op weg naar de gratis parkeerplaatsen in de stad die zijn voorzien van laadpalen.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.