Een simpele maar efficiënte manier om het brandstofverbruik van auto’s terug te dringen is het toepassen van ‘groene banden’. Dit blijkt uit een recente studie van de Technische Universiteit van München. Het rubber met een lage rolweerstand heeft zelfs een beter effect op het drinkgedrag dan een start/stop-systeem.

Groene return
Volgens het in opdracht van LANXESS uitgevoerde onderzoek is de ‘groene return’ op kwaliteitsbanden met lage rolweerstand zeer hoog. Investeringen van automobilisten in dit type banden betalen zich veel sneller terug dan automatische start-stop systemen en hybride-aandrijvingen. Dit komt door hun verminderde brandstofverbruik en lage investering. Door over te schakelen op groene banden, behalen automobilisten een hogere CO2-reductie voor elke extra euro dan voor andere “groene investeringen.”

Geld besparen
Een rekenvoorbeeld uit het onderzoek: een auto die 6 liter brandstof per 100 kilometer verbruikt en jaarlijks 12.500 aflegt met een brandstof prijs van €1,40 per liter, kan dankzij groene banden al tot 100 euro per jaar besparen. Automatische start-stop systemen leveren dezelfde besparing van ongeveer 6% op, maar de aankoop en installatie van deze technologie is duurder dan de aankoop en montage van groene banden. Ook levert het een besparing van 4,7 kilogram CO2 per geïnvesteerde euro op.


Meer lezen over: , , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Lage rolweerstand betekent, dacht ik, ook minder grip. Best lastig als je in noodgeval moet remmen, neen?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.