Greenpoint
Tankstations waar je niet alleen duurzame brandstoffen kunt tanken, maar die ook volledig CO2-neutraal moeten draaien, dat is waar Van Peperstraten Group samen met BP aan werkt onder de noemer Greenpoints.

Van Peperstraten Group is van oorsprong een agrarisch bedrijf dat duurzame energie hoog in het vaandel heeft. Met Greenpoints hebben ze een concept ontwikkeld om niet alleen het agrarisch bedrijf te verduurzamen, maar om ook een keten van CO2-neutrale tankstations op te zetten in Nederland.

Natuurlijk kun je bij deze duurzame tankstations biobrandstoffen zoals CNG tanken en er ook je elektrische auto opladen. De elektriciteit daarvoor komt in het geval van de Greenpoint-locatie Holland-Zeeland (aan de N59/N215) van de zonnepanelen op de voorraadschuur van het eigen agrarisch bedrijf. Een derde van deze elektriciteit wordt voor het boerenbedrijf zelf ingezet, het restant gaat richting het Greenpoint. Niet alleen om auto’s mee te laden, maar om alle apparatuur in het tankstation en eventuele restaurant, carwash en hotel draaiende te houden.

Regenwater
Het water dat in bijvoorbeeld de carwash wordt gebruikt, is opgevangen regenwater. Van Peperstraten Group onderzoekt zelfs of het mogelijk is om de zelf opgewekte elektriciteit en het opgevangen regenwater in te zetten voor waterstofproductie. Het waterstof kan dan gebruikt worden om waterstofvoertuigen als de Toyota Mirai vol te tanken, maar is volgens de ontwikkelaar ook zeer geschikt om duurzaam opgewekte energie op te slaan zodat het gebruikt kan worden op piekmomenten.

Momenteel zijn twee locaties in ontwikkeling, het eerder genoemde Holland-Zeeland en Greenpoint Breda, nabij Bavelse Berg. Daarnaast zijn er plannen voor Greenpoints op het bedrijventerrein BTA12 vlakbij de A30/A12 in Ede en aan de N305 bij Zeewolde.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.