Google's windpark Delfzijl Noord is operationeel
De tech- en internetgigant uit Silicon Valley gaat de stroom gebruiken voor een nog te bouwen datacenter in de Eemshaven.

Want hoewel de naam Eneco inderdaad op de turbines vermeld staat, is het Google dat de komende 10 jaar alle stroom die dit windpark oplevert zal afnemen. Het park bestaat uit 19 windmolens en heeft een totaal vermogen van maar liefst 62,7 MW.

Deze 19 turbines zijn verdeeld over de Pier van Oterdum (5 stuks) en de Schermdijk (14 stuks). Elke molen is gefabriceerd door de Duitse fabrikant Nordex en heeft een vermogen van 3,3 MW. De mast is maar liefst 100 meter hoog, de bladen elk 50 meter lang. Energieboer Eneco investeerde ruim 90 miljoen euro in het project.

Hoewel de totale hoeveelheid groene stroom per jaar 175 miljoen kWh bedraagt (in theorie goed voor 55.000 huishoudens), is het zoals gezegd Google dat er de komende 10 jaar met de stroom vandoor gaat. Het bedrijf bouwt op moment van schrijven een datacenter in de Eemshaven, waar de stroom uiteindelijk zal worden gebruikt. Gelukkig is door Eneco ook aan de lokale fauna gedacht. Op de Pier van Oterdum is een stuk land aangelegd, waar het voor vogels aantrekkelijk broeden is. Intussen zijn er al 350 broedpaartjes gespot.


Meer lezen over: , , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.