Autonome Google-auto
Nee, dit plaatje is geen Photoshop. De auto rijdt en er ziet niemand in. Deze guitige elektrische karretjes zullen binnenkort de openbare weg op gaan.

Momenteel rijden in het de stad Mountain View, waar Google gevestigd is, 24 door Google aangepaste Lexus RX450h’s rond. Dankzij de nodige camera’s op het dak bewegen deze zich zelfstandig voort in het verkeer, iets wat meestal goed gaat. De grote SUV’s zullen in de komende maanden steeds vaker de stad verlaten om te testen hoe de auto’s zich op regionale wegen en bij zwaardere verkeerslast gedragen.

Dat betekent niet dat ze in Mountain View weer opgelucht kunnen ademhalen, de komende maanden komen daar namelijk 25 nieuwe autonome auto’s te rijden. Ditmaal geen grote suv’s, maar kleine elektrische auto’s die Google zelf heeft ontworpen. Deze hebben een topsnelheid van zo’n 45 kilometer per uur en heeft standaard geen stuur. Dat is echter in strijd met de wet in Californië, vandaar dat de wagentjes zijn uitgerust met een achteraf gemonteerd stuur en rem- en gaspedaal.

Overigens zal veel van het testwerk met Google’s eigen autonome auto op het Ames Research Center plaats vinden, aangezien daar ook zonder bestuurder gereden kan worden. Google is naar eigen zeggen vooral benieuwd naar hoe de auto zich gedraagt in de 0.001 procent van de situaties waarvoor de auto niet geprogrammeerd is.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

OMG it’s a keep-your-left-lane car.

Voortmaken met dat ding. Hoe sneller het er is, hoe liever. Dit soort dingen gaat pas verkeersproblemen oplossen…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.