Goodyear Oxygene
Een conceptband die laat zien wat een autoband kan zijn. Misschien wel de mooiste ooit, een band die een bijdrage levert aan het milieu en waar mos(!) in is verwerkt.

Banden slijten en veroorzaken daardoor onder meer fijnstof. Dat heeft zo zijn invloed op de luchtkwaliteit en die is in de gemiddelde stad toch al matig.

Dat het ook anders kan bewijst de Goodyear Oxygene, een autoband die nog wel even de status van concept blijft houden. Allereerst groeit er mos aan de binnenzijde van de band. Dat biedt niet alleen een vriendelijke aanblik, maar absorbeert ook vocht van de weg en CO2 uit de lucht. Door fotosynthese ontstaat dan weer zuurstof. Het loopvlak is in 3D geprint met rubberpoeder dat afkomstig is uit gerecyclede banden. Lichtgewicht, duurzaam en bovendien lekvrij. Oh, en je hoeft em niet op te pompen met lucht.

Ook genereert de band zijn eigen elektriciteit. Dat wordt gebruikt voor de ingebouwde elektronica. Zo heeft deze Oxygene-band boordsensoren, een eenheid voor verwerking van kunstmatige intelligentie en een aanpasbare lichtstrip om medeweggebruikers te waarschuwen voor bewegingen van de auto. De band is ook aangesloten op het internet der dingen, waardoor informatieuitwisseling tussen auto’s of met infrastructuur mogelijk is.

Al met al zeer ingenieus, maar de realiteitszin wordt niet onmiddellijk duidelijk. Dat is bij de Goodyear EfficientGrip Performance wel anders, die band is speciaal voor elektrische auto’s.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Dit zou wel echt heel gaaf zijn als dit ooit realiteit zou zijn

Introductie 1 april?

Dat zal lekker groeien met die middelpuntvliedende krachten en al dat stof van de remmen en pekel

@apriliarsv: de remblokken zijn van levend kurk dat weer aangroeit tegen schijven van levend koraal. Het rempedaal is een spons, maar dat mag geen innovatie heten, aangezien een Tesla Model 3 dat nu al heeft na 3 rondjes Laguna Seca.
En ik neem nu nog een blikje Fanta.

‘Mos ingebouwd? Bedoel je niet Nos?’ ‘Nee, mos!’

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.