Goodyear
Goodyear toont dit jaar haar nieuwste bandenconcept op het Autosalon van Genève – een futuristische band die in staat is om zijn eigen elektriciteit op te wekken.

De band werd bedacht door technici van het Innovation Center van Goodyear en wordt eenvoudig aangeduid met de ontwikkelingscode “BH03”. De band kan opgewekte vervorming en vibraties omzetten in elektrische energie. Aangezien de belangstelling voor elektrische auto’s mondiaal groeit, wordt verwacht dat dergelijke innovaties een rol zullen spelen in de doorlopende discussie over de toekomst van de mobiliteit. De band is een puur conceptuele ontwikkeling en is bedoeld als onderdeel van het denkproces over innovatie van het bedrijf. Er ligt geen plan klaar om deze band op de markt te brengen.

De conceptband creëert elektrische energie die de accu’s van de hybride krachtoverbrenging en andere technologieën van de auto van stroom voorziet. De band genereert elektriciteit via de actie van twee soorten materiaal:

 • Thermo-elektrisch materiaal zet de warmte (die in de band wordt gegenereerd door de ultrazwarte textuur in statische toestand door licht-/warmte-absorptie of door het rollen in dynamische toestand) om in elektrische energie;
 • Piëzo-elektrisch materiaal zet de druk die het gevolg is van structuurvervorming en vibraties om in elektrische energie
 • Deze nieuwe materialen vormen een 3D-netwerk waaruit de binnenste structuur van de band bestaat. Deze structuur zou in potentie de belasting van een auto kunnen dragen als een band lek raakt, een alternatieve benadering van het leveren van RunonFlat-technologie. Daarnaast beschikt het over een groot kanaal rondom de hele band voor een betere weerstand tegen aquaplaning en een uniek loopvlak om geluid te absorberen.

  Eerdere innovaties van Goodyear waren onder andere een minipompje dat automatisch je band op spanning houdt, banden waarin sojaolie is verwerkt voor een langere levensduur, maar ook rijstafval heeft de fabrikant geschikt gemaakt als grondstof voor banden.


  Meer lezen over: , , , ,

  Deel dit artikel

  Gerelateerde artikelen

  Reactie plaatsen

  Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.