Goodyear rice
Banden- en rubberproducent Goodyear produceert sinds kort brandstofzuinige banden op basis van kaf dat vrijkomt tijdens de rijstoogst. Dat kaf werd voorheen afgevoerd naar stortplaatsen. Het bedrijf heeft bekend gemaakt dat het as dat ontstaat tijdens de verbranding van de rijstvliezen, gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken. Daarmee maakt Goodyear milieuvriendelijk silica dat weer wordt verwerkt in de banden.

Eerder experimenteerde Goodyear al met Sojaolie. De afgelopen twee jaar werden in het Innovation Center echter ook tests uitgevoerd met silica, dat werd gewonnen uit de as van verbrande rijstvliezen. Daaruit bleek dat de prestaties niet onderdoen voor die van traditionele bronnen. Goodyear onderhandelt nu met potentiële leveranciers om silica uit rijstvliesas te kopen, zodat het in grotere hoeveelheden kan worden verwerkt in haar banden.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties wordt jaarlijks wereldwijd meer dan 700 miljoen ton rijst geoogst. Het afvoeren van de rijstvliezen heeft grote gevolgen voor het milieu. Daarom worden de rijstvliezen vaak verbrand om elektriciteit op te wekken, om zo de hoeveelheid die naar stortplaatsen moet worden afgevoerd te verminderen.

Silica wordt vermengd met rubber en in de loopvlakken toegepast om de sterkte van het rubber te verhogen en de rolweerstand te verlagen, zodat de banden zuiniger worden. De stof kan ook een positief effect hebben op de tractie van banden op natte oppervlakken.

“Goodyear wil vooral innoveren op het gebied van milieuvriendelijker banden. Daarom kijkt het bedrijf kritisch naar de bandenmaterialen en -prestaties en naar het productieproces”, aldus Zekoski. “We zoeken bijvoorbeeld voortdurend naar manieren om de banden nog brandstofzuiniger te maken. We streven ernaar om onze klanten optimale banden te bieden. Daarvoor introduceerden we bijvoorbeeld de innovatie ‘Air Maintenance Technology’ (AMT). Daarnaast zoeken we hernieuwbare bronnen, zoals olie uit sojabonen, die materialen op basis van petroleum in banden kunnen vervangen.”


Meer lezen over: , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.