Het gebruik van sojaolie, de nieuwste ontwikkeling van Goodyear, komt zowel de consument als het milieu ten goede. Onderzoekers van het Goodyear Innovation Center in Akron in de US ontdekten dat het gebruik van sojaolie in banden de levensduur van het loopvlak met 10 procent kan verlengen.

2015 op de markt
Bovendien kan Goodyear hierdoor zijn gebruik van op aardolie gebaseerde olie met ruim 31,5 miljoen liter per jaar terugschroeven. De prototypebanden op basis van sojaolie worden de komende maanden op de testterreinen van Goodyear in San Angelo (Texas, VS) getest. Als ze deze testfase goed doorstaan, zal Goodyear de banden vermoedelijk in 2015 op de markt brengen.

Rubber
Goodyear streeft met deze ontwikkeling naar meer efficiëntie, met respect voor het milieu. Iedereen heeft baat bij deze ontwikkeling: automobilisten dankzij de langere levensduur van het loopvlak, en het milieu vanwege de minimale impact die de banden er op hebben. Deze evolutie verbetert niet alleen de efficiëntie van het productieproces, ook het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen worden erdoor verlaagd. Bij de ontwikkeling ontdekte de bandenfabrikant namelijk dat rubbersamenstellingen op basis van sojaolie zich gemakkelijk vermengen met de silica die gebruikt worden bij de productie van banden.

BioIsoprene
“Het gebruik van sojaolie is slechts één van de terreinen die Goodyear momenteel verkent om het gebruik van duurzame grondstoffen te verhogen,” zegt Greet Willekens, Corporate Communications & Public Affairs Manager van Goodyear Dunlop Benelux. “In Europa ontwikkelen Goodyear en DuPont Industrial Biosciences momenteel een revolutionair biologisch alternatief voor het van aardolie afgeleide isopreen. Het alternatief, BioIsoprene genaamd, kan gebruikt worden voor de productie van synthetisch rubber, dat op zijn beurt een alternatief is voor natuurlijk rubber en andere elastomeren. De ontwikkeling van BioIsoprene moet de banden- en rubberindustrie nog minder afhankelijk maken van producten op basis van aardolie.

Air Maintenance Technology
Ook qua technologie investeert Goodyear in de samenleving. De in ontwikkeling zijnde ‘Air Maintenance Technology (AMT)’ van Goodyear helpt niet-hernieuwbare fossiele brandstof te besparen. Dankzij AMT behouden banden een optimale bandendruk, zonder het gebruik van externe pompen of elektronica. Een dergelijk ingebouwd systeem verlaagt het brandstofverbruik en vermindert de uitstoot van het voertuig. Daarnaast worden de levensduur, de prestaties en de veiligheid van de banden verhoogd dankzij een constante en correcte bandendruk.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.