water splitsen met een aaa batterij
Met een goedkoop, emissievrij apparaatje en een 1,5 Volt batterij kan water eenvoudig worden gesplitst in waterstof en zuurstof. Het waterstofgas kan vervolgens worden gebruikt voor brandstofcellen in auto’s.

Het is eindelijk mogelijk om een waterstofauto aan te schaffen. Hoewel deze auto’s worden aangeduid als emissievrij, wordt de waterstof vaak geproduceerd met aardgas.

Wetenschappers aan de Stanford University hebben een goedkoop, emissievrij apparaatje ontwikkelt dat met een gewone AAA batterij bij kamertemperatuur waterstof kan produceren door middel van waterelektrolyse. De batterij stuurt een elektrische stroom door twee elektroden, die vloeibaar water splitsen in waterstof en zuurstof. In tegenstelling tot de meeste andere watersplitsers, waarvan de katalysatoren gemaakt zijn van edele metalen, zijn de elektroden in het Stanford apparaatje gemaakt van goedkoop en overvloedig nikkel en ijzer.

Dit is de eerste keer dat katalysatoren van niet-edele metalen water splitst bij zulke lage voltages. Er wordt dus zowel bespaard op materialen als op de energierekening. Ook is het apparaatje multifunctioneel, want naast het produceren van waterstof, kan hij ook worden ingezet om chloorgas en natriumhydroxide te maken.

Het volgende doel is om de levensduur van het apparaatje te verbeteren en de natuurkunde erachter beter te begrijpen. Dat een katalysator op nikkelbasis net zo goed werkt als platina, was een verassing voor de wetenschappers.

De watersplitser in actie zien? Klik HIER voor de video op Autojunk.


Meer lezen over: , , ,

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten.